دوره 18، شماره 3 - ( 6-1400 )                   جلد 18 شماره 3 صفحات 13-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Etemadi M, Bagherian M, Vaziri H. Two Binary Linear Programming Models for Haplotype Assembly Problem in Triploid Case. jor 2021; 18 (3) :1-13
اعتمادی مریم، باقریان مهری، وزیری حمیدرضا. دو مدل برنامه ریزی خطی دودویی برای مساله‌ی برهم‌گذاری هاپلوتایپ در حالت تریپلوئید. تحقیق در عملیات در کاربردهای آن. 1400; 18 (3) :1-13

گروه ریاضی کاربردی، دانشکده علوم ریاضی، دانشگاه گیلان، رشت
مساله‌ی برهم­ گذاری هاپلوتایپ عبارت است از یافتن هاپلوتایپ­ های منشأ تعدادی قطعه که از روش­ های توالی­ یابی به­ دست آمده­ اند. درحالت دیپلوئید که مربوط به جانداران جفت کروموزومی مانند انسان است، درپی یافتن دو هاپلوتایپ هستیم که هر کدام از خوانش­ ها از یکی از دو هاپلوتایپ نشأت گرفته باشند. این مساله در حالت دیپلوئید بسیار مورد مطالعه قرار گرفته و به­ دلیل NP-hard بودن  به ­خاطر وجود خطاهای اجتناب­­­ ناپذیر دستگاه­ های توالی­ یابی، روش­ های دقیق حل آن از مرتبه‌ی نمایی هستند. به ­همین دلیل روش­ های سریع ­تر ولی تقریبی زیادی نیز برای آن ارایه شده ­اند. درحالت تریپلوئید درپی یافتن سه هاپلوتایپ هستیم به­ طوری که هر یک از خوانش ­ها نشأت گرفته از یکی از سه هاپلوتایپ باشند. حالت تریپلوئید بسیار مشکل ­تر از حالت دیپلوئید بوده و با چالش محاسباتی بیشتری مواجه است. به­ همین دلیل محققان کمتر به این مساله پرداخته­ اند. در این مقاله دو مدل برنامه ­ریزی خطی دودویی برای این مساله در دو حالت وجود و عدم وجود اطلاعات ژنوتایپ ارایه و کارایی محاسباتی آن­ها به­ کمک نرم­ افزار AIMMS روی داده­ های شبیه­ سازی­ شده مورد مطالعه قرار می‌گیرند. مدل ­های ارایه شده قابلیت تعمیم به پلوئیدی­ های بالاتر را نیز دارند.
دریافت: 1396/9/22 | پذیرش: 1397/3/28