دوره 20، شماره 2 - ( 4-1402 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 23-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

olfat L, Amiri M, Roshan Meymandi Z. Performance Evaluation of the Petrochemical Companies Accepted in Tehran Stock Exchange with Integrated Data Envelopment Analysis Approach with Common Set of Weight and Principal Component Analysis. jor 2023; 20 (2) :1-23
URL: http://jamlu.liau.ac.ir/article-1-2039-fa.html
الفت لعیا، امیری مقصود، روشن میمندی زهرا. ارزیابی عملکرد شرکت‌های پتروشیمی پذیرفته‌شده در بورس با رویکرد تلفیقی تحلیل پوششی داده‌ها با وزن مشترک و تحلیل مولفه‌های اصلی. تحقیق در عملیات در کاربردهای آن. 1402; 20 (2) :1-23

URL: http://jamlu.liau.ac.ir/article-1-2039-fa.html

دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران
در این پژوهش برای ارزیابی عملکرد شرکت‌های پتروشیمی پذیرفته‌شده در بورس، از روش علمی تحلیل پوششی داده‌ها که از روش‌های متداول ارزیابی عملکرد برای واحد‌های تولیدی و خدماتی می‌باشد، استفاده شده است. در این روش کارایی هر یک از واحد‌ها به طور مجزا حداکثر می‌گردد و این امر موجب می‌شود که وزن‌های ورودی‌ها و خروجی‌ها از واحدی به واحد دیگر تغییر یابد و امکان مقایسه واحدها بر پایه‌ای مشترک را فراهم نمی‌کند. لذا جهت رفع آن، از روش تحلیل پوششی داده‌ها با وزن‌های مشترک استفاده گردیده، همچنین به منظور حذف همبستگی بین شاخص‌ها از روش تحلیل مولفه‌های اصلی استفاده شده است. بنابراین ابتدا با استفاده از روش CCR ورودی‌محور و سپس مدل کاریلو و جورج، که از مدل‌های تحلیل پوششی داده‌ها با وزن‌های مشترک می‌باشد، کارایی 20 شرکت پتروشیمی پذیرفته‌شده در بورس قبل و بعد از انجام تحلیل مولفه‌های اصلی محاسبه گردیده است. محاسبات با بهره‌گیری از نرم‌افزارهای LINGO و SPSS انجام شده است. نتایج حاصل نشان می‌دهد که با حذف همبستگی بین شاخص‌ها در روش CSW_PCA تنها شرکت خارک به بیش‌ترین کارایی دستیافته است.
دریافت: 1401/4/2 | پذیرش: 1401/8/23