دوره 20، شماره 2 - ( 4-1402 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 47-25 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hasani A, Hosseini S M H. Green Scheduling in Flexible Flow Shop with Machine-Dependent Processing Stages, Machines Eligibility, and Release Time. jor 2023; 20 (2) :25-47
URL: http://jamlu.liau.ac.ir/article-1-2028-fa.html
حسنی علی، حسینی سید محمد حسن. زمانبندی سبز در محیط جریان کارگاهی انعطاف‌پذیر با مراحل پردازش وابسته به ماشین، محدودیت دسترسی به ماشین‌ها و درنظر گرفتن زمان ترخیص کارها. تحقیق در عملیات در کاربردهای آن. 1402; 20 (2) :25-47

URL: http://jamlu.liau.ac.ir/article-1-2028-fa.html

دانشکده مهندسی صنایع و مدیریت، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران
زمانبندی یکی از مسایل مهم در حوزه‌های تحقیقاتی و کاربردی مدیریت تولید است که تاثیر زیادی بر کارایی منابع تولیدی دارد. از این رو، روش‌ها و رویکردهای مختلفی برای حل این مسایل در سیستم‌های تولیدی با ویژگی‌های خاص معرفی شده است. در این راستا، پژوهش حاضر یک مساله زمانبندی سبز جریان کارگاهی انعطاف‌پذیر را مورد بررسی قرار می‌دهد که در آن، مراحل پردازش هر کار وابسته به ماشینی است که آن را در مرحله اول پردازش می‌کند. علاوه بر این، زمان‌های راه‌اندازی وابسته به توالی بوده، محدودیت دسترسی به ماشین‌ها بررسی و زمان‌های ترخیص و آماده بودن کارها نیز درنظر گرفته می‌شود. این مساله با درنظر گرفتن هزینه‌های تولید و مصرف انرژی به عنوان دو تابع هدف مهم، در قالب مدل ریاضی عدد صحیح مختلط (MIP) تشریح می‌گردد. مدل پیشنهادی برای حل مساله در ابعاد کوچک با روش محدودیت اپسیلون اجرا شده و یک روش حل تقریبی نیز مبتنی بر رویکرد مرتب‌سازی نامغلوب با الگوریتم ژنتیک (NSGA-II) برای حل مساله در ابعاد بزرگ معرفی می‌شود. نتایج حل نشان‌دهنده عملکرد مناسب الگوریتم پیشنهادی در حل این مساله بوده و همچنین، مقایسه نتایج حاکی از برتری این الگوریتم نسبت به الگوریتم رقیب SPEA 2 به عنوان یکی دیگر از روش‌های بهینه‌سازی چندهدفه می‌باشد.
دریافت: 1399/7/23 | پذیرش: 1401/12/26