دوره 18، شماره 4 - ( 9-1400 )                   جلد 18 شماره 4 صفحات 52-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rashidi H. A Mathematical Optimization Model for Scheduling Student Classes in Corona-Living Conditions. jor 2021; 18 (4) :33-52
URL: http://jamlu.liau.ac.ir/article-1-2021-fa.html
رشیدی حسن. یک مدل بهینه سازی ریاضی برای زمان بندی کلاس های دانشجویان در شرایط کرونا زیستی. تحقیق در عملیات در کاربردهای آن. 1400; 18 (4) :33-52

URL: http://jamlu.liau.ac.ir/article-1-2021-fa.html

دانشگاه علامه طباطبائی، دانشکده آمار، ریاضی و رایانه، تهران
به‌دلیل شیوع گسترده بیماری کوید-19، بسیاری از دانشگاه‌های برتر جهان تصمیم گرفته‌اند که نیمسال آینده را به صورت مجازی برگزار کنند. در کشور ما هم، پیش­ بینی­ ها وضعیت قرمزی را برای برخی مناطق از لحاظ شیوع کرونا، نشان می­ دهد. با توجه به سکونت تعدادی زیادی از دانشجویان در این مناطق، برنامه‌ریزی نیمسال آینده  دانشگاه ­ها باید با تمرکز بیشتری روی آموزش مجازی صورت پذیرد. طبق دستورالعمل­ های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ایران، نیمسال آینده باید به صورت دو شیوه شامل آموزش مجازی و آموزش حضوری به اجرا درآید. در آموزش حضوری با نیازمندی‌های فضای آموزشی و کلاس‌ها، دانشجویان  به دو زیررسته  (A) و (B) تقسیم می­ شود. دانشجویان هر رسته در هفته­ های متفاوتی در کلاس حضور خواهند یافت به گونه­ ای که اجرای پروتکل­ های بهداشتی در فضای آموزشی و کلاس­ ها امکان‌پذیر باشد. در این مقاله، برای تعیین تعداد دانشجویان و کلاس‌ها برای هر دو زیررسته (A)و (B) در آموزش حضوری، یک مدل بهینه­ سازی ریاضی به صورت برنامه‌ریزی غیرخطی با متغیرهای صحیح   پیشنهاد می­ شود. در تابع هدف مدل، توزیع دانشجویان در فضای آموزشی و کلاس­ ها در نظر گرفته شده است به گونه­ ای که حداکثر پراکندگی ممکن، به‌دلیل جلوگیری از شیوع بیماری کرونا میسر گردد. در این مدل، محدودیت­ های ظرفیت کلاس و همچنین محدودیت­ هایی برای برگزاری کلاس در روزهای زوج (شنبه، دوشنبه)، روزهای فرد (یک­شنبه و سه‌شنبه) و روز چهارشنبه در نظر گرفته شده است. این مدل برای تخصیص کلاس‌ها در دانشکده آمار، ریاضی و رایانه دانشگاه علامه طباطبائی، پیاده‌سازی شده و استفاده از آن نتایج رضایت‌بخشی برای تصمیم­ گیرندگان به همراه داشته است.
دریافت: 1399/6/12 | پذیرش: 1400/2/28