دوره 20، شماره 2 - ( 4-1402 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 95-69 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zarei H, Basiri P, Yousefikhoshbakht M. An Effective Combination of Tabu Search, Elite Ant System and Local Search Algorithms for Solving the Heterogeneous Fixed Fleet Open Vehicle Routing Problem with Time Windows. jor 2023; 20 (2) :69-95
زارعی حسن، بصیری پیام، یوسفی خوشبخت مجید. ترکیب کارای الگوریتم‌های جستجوی ممنوع، نمونه مورچگان و جستجوی محلی برای حل مساله توزیع با پنجره‌های زمانی و ناوگان ناهمگن ثابت استیجاری. تحقیق در عملیات در کاربردهای آن. 1402; 20 (2) :69-95

گروه ریاضی، دانشکده علوم، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
مساله مسیریابی باز وسیله نقلیه با پنجره‌های زمانی و ناوگان ناهمگن ثابت یکی از مهم‌ترین نسخه‌های مساله مسیریابی وسایل نقلیه است که دارای کاربردهای زیادی در مسایل صنعتی و خدماتی است. هدف این مساله، یافتن کمینه هزینه ثابت و متغیر حمل و نقل برای یک ناوگان ناهمگن با تعداد ثابت است که در آن ظرفیت هر وسیله نقلیه نباید نقض شود. به علاوه در این مساله هر مشتری دارای پنجره زمانی مخصوص برای سرویس‌دهی بوده و هر وسیله نقلیه مسیر خود را از انبار کالا شروع می‌کند و در یکی از مشتری‌ها به پایان می‌رساند. در این مقاله یک مدل برنامه‌ریزی صحیح-مختلط برای این مساله معرفی می‌شود و چون این مساله، همانند مسایل مسیریابی باز وسیله نقلیه و مسیریابی وسیله نقلیه با ناوگان ناهمگن ثابت، یک مساله NPسخت است، یک الگوریتم اصلاحی جستجوی ممنوع به نام PTS برای حل مدل ارایه می‌شود. به علاوه مثالی عددی برای نشان دادن صحت مدل پیشنهادی ارائه می‌گردد و کارایی الگوریتم فراابتکاری پیشنهادی با یک الگوریتم دقیق، جستجوی ممنوع و الگوریتم مورچگان مورد مقایسه قرار می‌گیرد. نتایج بهدست آمده، کارایی الگوریتم پیشنهادی  PTS نشان می‌دهد.
دریافت: 1401/8/3 | پذیرش: 1402/1/8