دوره 17، شماره 1 - ( 1-1399 )                   جلد 17 شماره 1 صفحات 65-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghorbani Hormazdabadii M, Mishmast Nehi H, Allahdadi M. Determining the Optimal Value Bounds of the Objective Function in Interval Quadratic Programming Problem with Unrestricted Variables in Sign. jor 2020; 17 (1) :49-65
قربانی هرمزد آبادی مهدیه، میش مست نهی حسن، الله دادی مهدی. تعیین کران‌های مقادیر بهینه‌ی تابع هدف مساله برنامه‌ریزی مرتبه دوم بازه‌ای با متغیرهای نامقید. تحقیق در عملیات در کاربردهای آن. 1399; 17 (1) :49-65

دانشکده ریاضی، گروه ریاضی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان
در اغلب مسایل کاربردی در دنیای واقعی، پارامترهای مساله نادقیق هستند. این موضوع سبب میشود که داده­‌های مساله به صورت غیرقطعی و بازهای به دست آیند. مدل‌های ریاضی بازه‌ای، شامل مسایل برنامه‌ریزی خطی بازه‌ای و مسایل برنامه‌ریزی غیرخطی بازه‌ای هستند. یکی از مدلهای غیرخطی ریاضی که بر پایه نادقیق بودن ضرایب مطرح شده است، مساله برنامهریزی مرتبه دوم بازهای است. این نوع مسایل که پارامترها به صورت نادقیق بیان می‌شوند کاربرد وسیعی در علوم مختلف از جمله مدیریت موجودی، علم اقتصاد، انتخاب سهام، طراحی مهندسی و مطالعه مولکولی دارند. پارامترهای بازه‌ای در این مسایل بهینه‌سازی سبب می‌شوند که مقدار تابع هدف نیز به صورت نادقیق و بازه‌ای به دست آید. این مقاله دشوارترین نوع مسایل برنامه‌ریزی مرتبه دوم بازه‌ای که شامل متغیرهای تصمیم نامقید در علامت است را بررسی کرده و روشی جدید برای تعیین کران‌های تابع هدف آن ارایه می‌دهد. در این روش با حل زیرمدل‌هایی که شامل متغیرهای نامنفی هستند، کران‌های مقادیر بهینه تابع هدف به دست میآید.
دریافت: 1396/4/29 | پذیرش: 1398/10/28 | انتشار: 1399/1/10