جستجو در مقالات منتشر شده


۴ نتیجه برای مکان‌یابی تسهیلات

محمد حسامی، داود شیشه بری،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۴ )
چکیده

ایجاد مراکز خدماتی از جمله بیمارستان‌ها هزینه‌های زیادی در بردارد و انجام یک مکان‌یابی بهینه و جامع به نحوی که امکان خدمات‌رسانی به همه شهروندان فراهم شود و اطلاعات جامعی را علاوه بر تعیین مکان بیمارستان در اختیار مجریان قرار دهد ضروری به نظر می‌رسد. در این مقاله، مدلی ارایه شده که تقاضای مناطق مختلف را به خدمات درمانی تا افقی ۱۰ ساله در سه سطح عمومی، تخصصی و فوق تخصصی در نظر می‌گیرد به طوری‏که سطوح بالاتر می‌توانند به سطوح پایینی خدمت‌دهی کنند. همچنین، هزینه‌های احداث در سه سطح مذکور در نقاط کاندید و همچنین حداقل و حداکثر ظرفیت برای احداث بیمارستان در سه سطح یاد شده و در نقاط کاندید را در نظر گرفته است. مدل مذکور، ساختار بهینه مساله مورد بررسی از جمله مکان بیمارستان، نوع بیمارستان، ظرفیت دقیق بیمارستان را تعیین می‌نماید. نتایج و تحلیل‌های جامع حاصل از یک مطالعه موردی برای سیستم بهداشت و درمان استان اصفهان حاکی از کارآمدی موثر و مفید مدل ریاضی ارایه شده می‌باشد.


لیلا مدبر، بهروز علی‌زاده، فهیمه باروقی،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۵ )
چکیده

در این مقاله به مطالعه و بررسی مسایل مکان‌یابی ۲- مرکز ناخوشایند پشتیبان روی گراف‌های درختی پرداخته می‌شود. هدف پیدا کردن بهترین مکان روی مجموعه راسی درخت داده شده جهت تاسیس دو سرویس‌دهنده‌ی ناخوشایند می‌باشد به‌طوری‌که نزدیک‏ترین فاصله‌ی مورد انتظار بین مشتریان موجود و سرویس‌دهنده‌های فعال ماکزیمم گردد با فرض آنکه هر سرویس‌دهنده ممکن است با یک احتمال مشخص از ارایه‌ی خدمات قصور نموده و در این‌صورت سرویس‌دهنده فعال دیگر باید به تمامی مشتریان روی سیستم خدمت‌دهی نماید. الگوریتم‌های ترکیبیاتی دقیق با پیچیدگی‌های زمانی  و  برای به‌دست آوردن جواب‌های بهینه دو نوع مدل خاص طراحی و پیشنهاد می‌گردند به‌طوری‌که  نشان‌دهنده‌ی تعداد راس‌های گراف درختی داده شده می‌باشد.


پیمان قاسمی، امیر عباس شجاعی،
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده

لجستیک امداد یکی از تاثیرگذارترین ابزارها در مدیریت بحران به شمار می‌رود. تعداد رو‌به ‌رشد بلایا در سطح جهانی و حوادث و رویدادهای بحرانی در ۱۰سال گذشته در کشور ایران، اهمیت ارتقا برنامه ‌ریزی برای لجستیک امداد را بیش از پیش نشان می‌دهد. مکان‌یابی مراکز توزیع و تخصیص منابع، ابزارهای اصلی عملیات لجستیک امداد در سه فاز قبل، حین و بعد از بحران هستند. در این مقاله، پوشش، متغیری گسسته و با تغییرات پله‌ای نسبت به هزینه فرض شده، و مدل ارائه شده مشخص می‌کند در کجا، چه نوع تسهیلات امدادی و با چه ظرفیتی استقرار یابند. عدم قطعیت در تقاضا به صورت سناریوهای محدود وارد مساله شده و مدل فوق با دو هدف بیشینه‌سازی پوشش و کمینه‌سازی بودجه فرموله شده است. درادامه مساله توسط نرم افزار GAMS حل و نتایج بر روی داده‌های تصادفی و داده‌های حقیقی بررسی شده‌اند. هم‌چنین نتایج مدل بهینه پایدار با مدل بهینه تصادفی مقایسه شده است.


ناعمه زرین پور،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده

تصمیمات مکان‌یابی تسهیلات از مهم‌ترین مسایل استراتژیک سازمان‌ها محسوب می‌شود و از آن جا که مستلزم صرف هزینه‌های بالای سرمایه‌گذاری است، تغییر این تصمیمات اغلب امکان‌ناپذیر خواهد بود؛  بنابراین اخذ تصمیمات مکان‌یابی تسهیلات به شیوه بهینه و با در نظر گرفتن محدودیت‌ها و مفروضات دنیای واقعی ضروری به نظر می‌رسد. در این مقاله یک مدل مکان‌یابی تسهیلات هم از منظر سازمان ارایه‌دهنده خدمت و هم از منظر مشتریان با اهداف کمینه‌سازی هزینه ثابت استقرار و بیشینه‌سازی جذب تقاضا پیشنهاد می‌شود. در این مدل ترجیحات مشتری بررسی می‌شود که به موجب آن مشتریان تسهیلات را بر اساس کیفیت، زمان سفر و هزینه خدمت انتخاب می‌کنند. با توجه به ماهیت غیرقطعی تقاضای مشتریان در دنیای واقعی و ظرفیت محدود خدمت­دهی تسهیلات، از محدودیت شانس استفاده شده است که به واسطه آن برآورده نمودن تقاضای مشتریان با یک سطح خدمت مشخص تضمین می‌شود. با توجه به ماهیت NP-hard مساله، الگوریتم چندهدفه جستجوی هارمونی(MOHS) و الگوریتم ژنتیک دسته‌بندی نامغلوب نوع دو(NSGA-II) برای حل مدل ارایه می‌گردد. برای تنظیم پارامترهای الگوریتم‌های حل از آزمایش‌های تاگوچی استفاده می‌شود. عملکرد الگوریتم‌های پیشنهادی با معیارهای عملکردی مختلف نظیر نرخ خطا، فاصله نسل، معیار فاصله‌گذاری، معیار تنوع، تعداد جواب‌های بهینه پارتو و زمان اجرا مقایسه می‌شود. در پایان نتایج به صورت آماری با استفاده از آزمون t دو نمونه‌ای ارزیابی شده‌ است تا وجود یا عدم وجود تفاوت معنادار بین الگوریتم‌های حل بر اساس معیارهای ارزیابی عملکرد بررسی شود. نتایج عددی نشان می‌دهد که در مجموع عملکرد الگوریتم MOHS بهتر از NSGA-IIاست.
 

صفحه ۱ از ۱