۴ نتیجه برای برنامهریزی چندهدفه
حمید شاهبندرزاده، علیرضا پیکام،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۴ )
چکیده
به دلیل نقش اساسی که تامینکنندگان در دستیابی به اهداف زنجیره تامین دارند، مساله تخصیص سفارشها خرید به تامینکنندگان یکی از مهمترین فعالیتهای مدیران خرید در یک زنجیره تامین میباشد .در این مقاله سعی شده است بامطالعه ادبیات نظری، شاخصهای موثر در انتخاب تامینکننده شناسایی و پالایش شوند. سپس با استفاده از روش تخصیص خطی این شاخصها اولویتبندی و پسازآن با استفاده از روش اصغر پور به اوزان کاردینال این شاخصها دستیافته شود. در ادامه مدل برنامهریزی چندهدفه برای تعیین مقادیر سفارش به تامینکنندگان با توجه به محدودیتها و اهداف پژوهش، طراحی و برای حل آن از مدل برنامهریزی چندهدفه فازی وزندار استفاده گردیده است. با فرض اینکه تصمیمگیرنده از جوابهای بهدستآمده راضی نشده باشد، از روش توسعهیافتهی آریخان با در نظر گرفتن ترجیحات تصمیمگیرنده و وزن شاخصها (اهداف و محدودیتهای فازی) استفاده میشود تا درنهایت تصمیمگیرنده به سطحهای دستیابی موردنظرش در اهداف و محدودیتهای فازی برسد و میزان سفارش به تامینکنندگان مشخص شود.
مجتبی فرخ، محمد مهدی فلاح،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۸ )
چکیده
مساله انتخاب سبد سهام یکی از مهمترین مسایل در حوزه مدیریت مالی است که در آن به تخصیص سرمایه به دارایی های مختلف با کنترل همزمان بازده و ریسک پرداخته می شود. در مقاله حاضر، موضوع انتخاب سبد سهام بهینه با درنظرگرفتن محدودیت های تعداد سهام و نسبت هر سهم در سبد سرمایه گذاری مورد بررسی قرار گرفته است. برای کنترل بازده فازی سبد، یک مدل برنامه ریزی امکانی چند هدفه جدید برای حداکثرسازی ممکن ترین مقدار بازدهی، حداقل سازی ریسک نامطلوب و حداکثرسازی ریسک مطلوب توسعه داده شده و از دو رویکرد متفاوت برای تبدیل آن به مدل تکهدفه استفاده شده است. نتایج حاصل از بررسی عملکرد مدل پیشنهادی با استفاده از داده های مارکویتز و بورس اوراق بهادار تهران نشان می دهد که این مدل قادر است با بهینه سازی هم زمان بازده و ریسک، سبد سهام مناسب را با توجه به گرایش ها و استراتژی های مختلف سرمایه گذاران ارایه دهد.
قربانعلی رمضان نیاکشتلی، سید هادی ناصری،
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۹ )
چکیده
برنامهریزی آرمانی خطی یکی از تکنیکهای مهم برای حل مسایل برنامهریزی خطی چندهدفه میباشد که برای هر هدف (آرمان) یک سطح آرزو توسط تصمیمگیرنده در نظر گرفته میشود. در برنامهریزی آرمانی اگر چند سطح آرزوی گسسته، برای آرمانها درنظر گرفته شود، بحث برنامهریزی آرمانی چندانتخابی مطرح میشود که اولین بار توسط چانگ در سال (۲۰۰۷) ارایه شد. چانگ در سال (۲۰۰۸) نوعی دیگر از برنامهریزی آرمانی چندانتخابی به نام برنامهریزی آرمانی چندانتخابی اصلاحشده که سطح آرزوی آرمانهای آن، یک بازه بسته میباشد را مطرح نمود که ممکن است ابتدای بازه یا انتهای بازه از اهمیت خاصی برخوردار باشند. اولین مقاله چندانتخابی فازی باسطح آرزوی فازی مثلثی توسط بانکیان و همکاران در سال (۲۰۱۲) ارایه شد. در این مقاله مدلهایی جدید ازمسایل برنامهریزی آرمانی چندانتخابی اصلاحشده (برنامهریزی آرمانی چندانتخابی اصلاحشده با قیود فازی انعطافپذیرو برنامهریزی آرمانی چندانتخابی اصلاحشده با آرمانهای فازی انعطافپذیر) را مورد بررسی قرار میدهیم و برای حل آنها با استفاده ازروش آلفا - برش و در نظر گرفتن حداقل درجه عضویتهای متفاوت برای آرمانها یا قیدهای فازی انعطافپذیر، آنها را به برنامهریزی آرمانی خطی چندپارامتری قطعی تبدیل میکنیم. برای درک بیشتر مثالهایی عددی مطرح میکنیم و با روشهای فوق آنها را حل میکنیم.
امیرحسین کنعانی، محمدرضا فیلی زاده، ایاد هندالیان پور،
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۲ )
چکیده
انتخاب و ایجاد سبد سهام در بورس، یکی از مهمترین ابزارهای رقابتی در قرن حاضر محسوب میگردد. بر همین اساس نیاز است تا قبل از انتخاب و ایجاد سبد سهام در بورس به عوامل اساسی موفقیت توجه ویژهای شود. در این تحقیق پس از بررسی حوزهی مساله انتخاب سبد سهام و بهطور کلیتر انتخاب سبد پروژهها، رویکردی مبتنی بر تصمیمگیریهای چندمعیاره فازی ارایه شد. هدف از این مقاله، شناسایی معیارها و زیر معیارها، اولویتبندی معیارها، رتبهبندی سهام و انتخاب و بهینهسازی سبد سهام است. بهاینمنظور، از روشهای ترکیبی تصمیمگیری چندمعیاره و مدلسازی ریاضی بهره گرفته شده است. چارچوب روش پیشنهادی براساس فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی(FAHP) و اعدادZ بنا شده است. خروجی این روش به عنوان ضرایب توابع هدف مدل ریاضی ارایه میشود. سپس برای نمایش کارایی رویکرد پیشنهادی، با استفاده از دادههای واقعی مربوط به شش سهم در حوزه پتروشیمی (سهام شاراک، شخارک، شفن، شفارا، شپدیس، شصفها)، اعتبار مدل، سنجیده گردید. درنهایت پس از حل مدل ریاضی فازی پیشنهادی، نتیجه آن شد که برای دورههای اول، دوم و ششم سهم شفن (مربوط به پتروشیمی فناوران) خریداری شود و برای دورههای سوم تا پنجم، هیچ سهمی خریداری نشود.