دوره 17، شماره 3 - ( 6-1399 )                   جلد 17 شماره 3 صفحات 117-99 | برگشت به فهرست نسخه ها

Karimkhani M, Zomorodian G, Aligholi M, Fallah Shams M, Hanifi F. Optimizing Financial Asset Pricing Using Quantitative Behavioral Bias Measurement. jor 2020; 17 (3) :99-117
URL: http://jamlu.liau.ac.ir/article-1-1917-fa.html
کریمخانی مسعود، زمردیان غلامرضا، علیقلی منصوره، فلاح شمس میر فیض، حنیفی فرهاد. ارایه الگوهای بهینه‌سازی قیمت‌گذاری دارایی‌های مالی با استفاده از سنجش‌های کمی سوگیری‌های رفتاری. تحقیق در عملیات در کاربردهای آن. 1399; 17 (3) :99-117

URL: http://jamlu.liau.ac.ir/article-1-1917-fa.html

گروه مدیریت بازرگانی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران
بهینه­ سازی قیمت­ گذاری دارایی­ های مالی کمی یک رشته در حال ظهور است که سعی در مدل‌سازی تأثیر سوگیری­ های سرمایه­ گذاران بر قیمت دارایی دارد. هدف این مقاله ارایه مروری بر مبانی نظری، چالش‌های آن و  ارایه راه­ حل­ های کمی در این حوزه است. مقاله به دو بخش تقسیم شده است. در بخش نخستین مقاله، مروری بر ادبیات منتخب مبانی نظری کلیدی شده است. چرا این رشته مالی جدید پدیدار می‌شود؟ چه موضوعاتی را مطالعه می‌کند؟  در بخش دوم، مقاله به تشریح یک طرح کلی می‌پردازد و مجموعه‌ای از منابع جامع راجع به رویکردهای بهینه‌سازی در مدل‌سازی کمی تأثیر سرمایه‌گذاران رفتاری بر بازارهای مالی را ارایه می‌دهد. شواهد و مطالعات اخیر در مورد تصمیم‌گیری مالی تحت عدم قطعیت نشان می‌دهد که افراد مانند مدل‌های نئوکلاسیک رفتار نمی‌کنند. به همین دلیل سرمایه ­گذاران اغلب رفتارهایی به‌صورت سوگیری­­ های رفتاری دارند که در مدل­ های نئوکلاسیک توصیف نشده است. از آنجا که سوگیری­ های رفتاری در سرمایه‌گذاران یک مفهوم نسبتاً گنگ است و تعریف و اندازه گیری عددی آن بسیار دشوار می باشد؛ بنابراین سوگیری­­ های رفتاری سرمایه‌گذاران محدودیت دیگری هستند که تصمیم‌گیری مالی افراد را بهینه می‌کند. مساله بهینه ­سازی مدل­ های قیمت­ گذاری متداول دارایی ­های مالی اثر سوگیری­ های رفتاری را در ارزیابی پرتفوی­ ها لحاظ نمی ­کنند. لذا در این تحقیق به بهینه­ سازی قیمت­ گذاری دارایی­ های مالی تحت سنجش مقداری سوگیری­­ های رفتاری در فضای روان‌شناسی شناختی، فاکتورهای مربوط به احساسات و عوامل غیرعقلایی پرداخته می ­شود.
دریافت: 1398/2/1 | پذیرش: 1398/9/3