دوره 20، شماره 1 - ( 1-1402 )                   جلد 20 شماره 1 صفحات 78-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nasr-Azadani M, Davoodi S M R, Moeeni S. Evaluation of Using DRI as Blast Furnace Burden Material on Production Profit in Iranian Steel Industry by Development of a Non-Linear Optimizatiom Model. jor 2023; 20 (1) :49-78
نصر آزادانی مهدی، داودی سید محمد رضا، معینی شهرام. توسعه یک مدل غیرخطی بهینه‌سازی جهت ارزیابی تاثیر استفاده ازآهن اسفنجی روی سود تولید کوره‌بلندهای صنعت فولاد کشور (بررسی موردی: شرکت ذوب آهن اصفهان). تحقیق در عملیات در کاربردهای آن. 1402; 20 (1) :49-78

گروه مدیریت صنعتی، دانشکده مدیریت، واحد دهاقان، دانشگاه آزاد اسلامی، دهاقان، ایران
سخت­گیری­ های روز­افزون زیست­ محیطی شرک ت­های فولادی داخلی را با چالش جدی برای کاهش انتشار گاز­های گلخانه­ ای مواجه کرده ­است. در سال ­های اخیر شرکت­ های فولادسازی پیشرو، آهن­اسفنجی را به ­عنوان ماده ­اولیه ­آهن­ دار­ سازگار با محیط­ زیست با بخشی از سنگ ­آهن و آگلومره در بار مواد­اولیه کوره­ بلند­ها جایگزین کرده­ اند و این باعث کاهش مصرف انرژی و انتشار گازگلخانه ­ای دی­ اکسید­کربن همراه با تخفیف جریمه­ های زیست ­محیطی شده­ است. از دلایل ضرورت انجام این پژوهش متفاوت بودن شرایط فولادسازان داخلی با رقبای بین­ المللی به علت استفاده از سنگ­ آهن یارانه‌ای و گاز­طبیعی ارزان قیمت، اختلاف زیاد قیمت آهن­ اسفنجی با سایر مواد­اولیه ­آهن­ دار و هزینه زیاد تامین کک­ و زغال­ خارجی ناشی از تحریم­ های­ تجاری است. بررسی استفاده از آهن ­اسفنجی روی هزینه ­تولید، بهره­ وری کوره ­بلند­، و میزان انتشار گازگلخانه‌ای دی‌اکسیدکربن می­باشد. در این تحقیق یک مدل غیرخطی بهینه­ سازی برای پیشینه­ سازی سود تولید چدن در صنعت فولاد توسعه داده­ شده ­است. در این مدل نسبت به تحقیقات قبلی، تصمیم ­گیری بهینه در انتخاب و جایگزینی مواد­اولیه به همراه محدودیت­ های جدید و توجه به محیط ­زیست ارایه شده ­است. مدل پیشنهاد شده با داده‌های کوره ­بلند شماره ­3 شرکت­ ذوب ­آهن­ اصفهان در نرم­ افزار متلب اجرا و اعتبارسنجی گردید. نتایج نشان می­ دهد که مدل پژوهش در کسب منافع ­اقتصادی و چگونگی جایگزینی مواد­اولیه بهطور قوی موثر است.

دریافت: 1399/11/10 | پذیرش: 1400/5/11