دوره 18، شماره 2 - ( 3-1400 )                   جلد 18 شماره 2 صفحات 58-37 | برگشت به فهرست نسخه ها

Salimidard K, Kabgani M H. Using Imperialist Competitive Algorithm For Routing Relief Vehicles Considering Road Breakdown and Vehicle Breakdowns. jor 2021; 18 (2) :37-58
سلیمی فرد خداکرم، کبگانی محمد حسین. به‌کارگیری الگوریتم رقابت استعماری دو هدفه برای مسیریابی خودروهای امدادی با در نظر گرفتن خرابی مسیر و خرابی خودروها. تحقیق در عملیات در کاربردهای آن. 1400; 18 (2) :37-58

دانشکده کسب و کار و اقتصاد، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر
توسعه شتابان شهرها و ازدیاد روز افزون جمعیت شهری در دهه­ های اخیر، برنامه­ ریزی، مدیریت و کنترل شهرها را بیش از پیش با مشکل مواجه کرده است. این مشکل در زمان وقوع بحران های طبیعی و به ویژه زمانی که با ناهنجاری­ های اجتماعی همراه می­ شوند، بسیار پیچیده ­تر می­ گردد. از این‌رو مسیریابی خودروهای امدادی در شرایط بحران از اهمیت بالایی برخوردار است. در این پژوهش، مساله مسیریابی خودروهای امدادی با در نظر گرفتن خرابی مسیر و خرابی خودروهای امدادی همراه با یک‌سری محدودیت­ های عملیاتی بررسی می­ شود. در این پژوهش یک مدل ریاضی دو هدفه برای خرابی مسیر و خرابی خودرو در نظر گرفته شده است. در تابع هدف اول، مجموع نرخ مشتریان از دست رفته ناشی از ازدحام در تسهیلات و انسداد مسیرهای ارتباطی کمینه می­گردد. همچنین تابع هدف دوم، میانگین زمان­ های سفر در واحد زمان را کمینه می­ سازد. همچنین این رابطه میزان کارایی (احتمال خرابی) خودرو مورد استفاده را نیز نشان می‌دهد. در ادامه، مدل پیشنهادی پژوهش را در ابعاد مختلف با استفاده از الگوریتم های ژنتیک دو هدفه و الگوریتم رقابت استعماری دو هدفه با نرم­افزار MATLAB حل نموده و کارایی آن را با شاخص‌های شش گانه مورد ارزیابی قرار می‌دهیم.
دریافت: 1398/6/21 | پذیرش: 1399/7/5