دوره 20، شماره 4 - ( 7-1402 )                   جلد 20 شماره 4 صفحات 35-21 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jalalat B, Mohammaditabar D. Fuzzy Multi Objective Supplier Selection and Joint Replenishment Problem by Inverse Weighted and Goal Programming Approaches. jor 2023; 20 (4) :21-35
جلالت بهنام، محمدی تبار داود. مدل‌سازی چندهدفه سفارش هم‌زمان اقلام و انتخاب تامین‌کننده در شرایط فازی با رویکردهای اوزان معکوس و برنامه‌ریزی آرمان. تحقیق در عملیات در کاربردهای آن. 1402; 20 (4) :21-35

دانشکده مهندسی صنایع، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
انتخاب تامین‌کننده نقش مهمی در موفقیت کل زنجیره تامین دارد و ارتباط نزدیک آن با تصمیمات کنترل موجودی منجر به تصمیم‌گیری یکپارچه این دو حوزه شده است. با توجه به این‌که در کاربردهای واقعی عموماً با چندین قلم کالا مواجه هستیم سفارش‌دهی هماهنگ اقلام برای مدیریت موجودی موردتوجه قرارگرفته است. در این مقاله، مدل‌سازی و حل مساله چند هدفه انتخاب تامین‌کننده و سفارش هم‌زمان اقلام در شرایط فازی ارایه ‌شده است. اهداف مدل عبارت‌اند از کمینه‌سازی هزینه‌هایی از قبیل سفارشدهی، خرید، نگهداری و خرابی به همراه بیشینه‌سازی مطلوبیت خرید در شرایط فازی. مساله با استفاده از دو رویکرد چند هدفه فازی بر اساس روش‌های برنامه‌ریزی غیرخطی فازی وزن معکوس و برنامه‌ریزی فازی آرمان مدل‌سازی شده است. نتایج دو رویکرد از طریق حل مثال عددی در نرم‌افزار گمز تشریح‌شده است. مقایسه دو رویکرد بر اساس شاخص نسبت میزان عضویت اهداف به اولویت وزنی نشان داد که روش اوزان معکوس عملکرد نسبتاً بهتری در مقایسه با روش برنامهریزی آرمان دارد. براساس تحلیل حساسیت نتایج،  افزایش هزینه عمده سفارش موجب افزایش زمان سیکل پایه و نزدیک‌تر شدن ضرایب سیکل اقلام می‌شود. بنابراین هرچه هزینه عمده سفارش بزرگ تر باشد توجیه اقتصادی بیشتری در سفارش هم زمان اقلام وجود دارد.
دریافت: 1400/9/20 | پذیرش: 1401/2/19