۸ نتیجه برای مدلسازی
محمد کاظمی، شیما شفیعی گل، سارا فال سلیمان، مریم ناصح،
دوره ۹، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده
در این مقاله یک مدل برای طراحی پیکربندی در سیستمهای تولید سلولی پویا با مسیرهای پردازش جایگزین ارایه شده است. یکی از نکات قابل توجه در این مدل قابلیت تقسیم یک نوع قطعه بر روی انواع ماشینهایی که توان انجام آن را دارند میباشد. همچنین در مدل ارایه شده زمان بیکاری ماشین و سلول در نظر گرفته شده است. بدین معنی که برای تخصیص یافتن قطعات و ماشینآلات به ماشینها و سلولها علاوه بر در نظر گرفتن هزینههای مربوط به جابهجایی قطعات و هزینههای مربوط به عملیات، هزینههای مربوط به بیکاری سلولها و ماشینآلات نیز در نظر گرفته شده است. با در نظر گرفتن هزینههای بیکاری سلولی و ماشینهای داخل سلول توامان به دنبال کاهش هزینه و افزایش بهرهوری هستیم. در پایان، مساله در قالب مدل ریاضی مدلسازی شده و ضمن ارایه مثال به بررسی صحت مدل ارایه شده پرداخته شده است و توسط نرمافزار Lingo ۹ حل شده است. همچنین مقایسهای بین مدل ارایه شده و حالتی که پخش قطعات، بیکاری سلول و بیکاری ماشین نداریم شده است.
امین وحیدی منفرد، علیرضا علی احمدی،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده
برنامهریزی مدارس یکی از دغدغههای مدیران و حتی دبیران در ابتدای سال تحصیلی است. در مقالهی حاضر با استفاده از برنامهریزی ریاضی این مساله مدل شده است. به دلیل تعداد بسیار بالای متغیرهای ۰ و ۱ مساله، یک مساله NP-complete است و مدلسازی عادی چندان عملی نخواهد بود. سه تکه (تجزیه) کردن مساله میتواند راهحل مناسبی برای غلبه براین مشکل باشد. در تکه (فاز) اول این مدل تعیین میشود که هر دبیر در چه روزهایی باید در این مدرسه باشد و در فاز دوم تعیین میشود که دبیر در هر یک از این روزهای تعیین شده چه درسی را باید به چه کلاسی بدهد و در فاز سوم تعیین میشود که این دروس تعیین شده در هر روز برای هر کلاس در چه ساعتی باید توسط دبیر مربوط تدریس شود.
مرتضی الهی، حامد الهی، حسن خادمی زارع،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده
اسقاط خودروهای فرسوده از ناوگان حمل و نقل قدمتی ۲۰ ساله در جهان پیدا کرده است. با این وجود نظامهای فعلی موجود در جهان، نتوانسته طرفداران محیطزیست را راضی نگه دارد. چرا که اسقاط زود هنگام خودروهای سالم، موجب افزایش آلودگی هوا به علت آلایندههای ناشی از بازیافت خودرو خواهد شد. علاوه بر مشکلات زیستمحیطی، مطالعات نشان میدهند که اجرای طرح اسقاط خودروهای فرسوده بدون انجام یک کار کارشناسی، ضررهای بزرگی برای شهروندان به بار میآورد. اهمیت طراحی نظامی برای اسقاط خودروهای فرسوده موجب طراحی نظامهای مختلف در جهان شده است. پژوهش حاضر با مروری بر شاخصترین نظامهای اسقاط در جهان، نارساییهای موجود در آنها را بر می-شمارد. در این مقاله با توجه به اهداف اسقاط و نظرات خبرگان، معیارهای اسقاط خودروهای فرسوده شناسایی شده و با توجه به استانداردهای بینالمللی و زیرساختهای موجود در کشور شاخصی برای اندازهگیری هر یک ارایه میشود. هدف نهایی پژوهش ارایه مدلی جامعنگر است، تا با توجه به نیازهای بنیادی اسقاط بهتوان مشکلات فعلی طرح اسقاط خودروهای فرسوده را مرتفع نمود.
جواد خزائی پول، اکبر جابری، حسن اسدی،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده
آنالیز نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدها، مهمترین عوامل داخلی و خارجی را که بر آینده سازمان اثر میگذارند؛ خلاصه مینماید و سازمان را قادر به تدوین استراتژیهایی بر اساس نقاط قوت آن، حذف کردن نقاط ضعف و استفاده از فرصتها برای رویارویی با تهدیدها میکند. هدف از پژوهش حاضر ارایه مدلی، جهت تدوین استراتژیهای تفریحات ورزشی شهرستان نوشهر و سنجش اثربخشی آن با استفاده از رویکردهای تلفیقی سوات و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی و مدلسازی معادلات ساختاری بوده است. در رتبهبندی عوامل درونی و بیرونی از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی استفاده شده. اطلاعات مورد نیاز این پژوهش با استفاده از چهار پرسشنامه محقق ساخته که روایی و پایایی آنها تعیین شد؛ جمعآوری گردید .نتایج تحقیق نشان داد نقاط قوت، فرصت، تهدید و ضعف به ترتیب از بیشترین اهمیت در برنامه ریزی استراتژیک و تحلیل محیطی برخوردار بودهاند. در مجموعه نقاط قوت، گسترش روز افزون فرهنگ ورزش همگانی وتفریحهای ورزشی در سطح شهرستان، در مجموعه نقاط ضعف کافی نبودن امکانات و تجهیزات در ورزش همگانی، در مجموعه فرصتهای محیطی وجود پتانسیلهای توریستی در جذب افراد به تفریحات ورزشی و در مجموعه تهدیدها افزایش نرخ بیکاری و اعتیاد، بالاترین اولویت و رتبه را به خود اختصاص دادهاند . در میان استراتژیهای طرح شده، "توجه ویژه به تقویت انگیزه در بین سرمایه گذاران" از بیشترین تاثیرگذاری برخوردار بود.
محمد صیفوری، مقصود امیری،
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده
برنامه ریزی کارآمد هر سیستم، نیازمند شناخت ماهیت واقعی آن سیستم است. مدل های رگرسیون نیز، نمودی از یک سیستم هستند که متغیرهای ورودی آن، نقش ورودی سیستم، ضرایب متغیرهای آن، نقش فرایند سیستم، و متغیرهای پاسخ آن، نقش خروجی سیستم را ایفا می کنند؛ بنابراین، برای مدلسازی رگرسیون دقیق و برنامه ریزی کارآمد، ضروریست که اجزاء مدل شامل متغیرها، تابع هدف و محدودیت ها، به درستی شناسایی و تعریف شوند. از جمله روش های مدل سازی رگرسیون، طراحی آزمایشها و روش سطح پاسخ است که برای شناخت سیستم های پیچیده، کاربرد فراوانی دارد. در پژوهش حاضر، قصد داریم رهنمودهایی برای بهبود تعیین دامنه آزمایش متغیرهای کنترل، معرفی کنیم و تأثیر دامنه آزمایش متغیرهای کنترل بر کارایی مدل سازی رگرسیون را، بسنجیم. نتایج، نقش مثبت رهنمودهای معرفی شده و تأثیر زیاد دامنه متغیرهای کنترل را بر کارایی مدل سازی رگرسیون، به صورت نتایج عددی، نشان می دهد که رهیافتی برای متخصصان مدل سازی ریاضی و رگرسیون، طراحی آزمایشها، و روش سطح پاسخ است.
سید هادی ناصری، بابک خبیری،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۸ )
چکیده
در مدلهای حمل و نقل کلاسیک همواره فرض میشود که پارامترهایی مانند مسافت از هر گره عرضه به هر گره تقاضا یا هزینه انتقال کالا از یک گره به گره دیگر و همچنین مواردی مانند میزان عرضه و تقاضا مقادیری قطعی و معین هستند؛ اما در مسایل واقعی، درنظر گرفتن این فرضها واقعبینانه نیست. از سوی دیگر، ممکن است در مدلسازی ریاضی یک مساله واقعی با انواع ابهام در دادهها بهطور همزمان مواجه باشیم که؛ حتی از یک جنس نباشند. در این مقاله یک مساله حمل و نقل را در نظر میگیریم که در آن دو نوع ابهام از جنس فازی و خاکستری بهطور همزمان ظاهر میشود. در مدل مورد مطالعه، ضرایب تابع هدف خاکستری و مقادیر عرضه و تقاضا فازی در نظر گرفته شده است. در این مقاله ثابت میکنیم که با سفیدسازی اعداد خاکستری و غیرفازیسازی اعداد فازی، میتوان جواب مساله مورد مطالعه را با حل یک مساله حمل و نقل قطعی وابسته به دست آورد. برای تشریح فرایند حل یک مثال عددی، ارایه شده است.
سلمان خدایی فر، داود بابالو،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۹ )
چکیده
در قرن حاضر، محیط زیست به یک موضوع مهم جهانی تبدیل شده است. با توجه به محدویتهای محیط زیست و افزایش انتشار گازهای گلخانهای و افزایش قیمت بنزین وسایل نقلیهی الکتریکی یک جایگزین مناسب برای وسایل نقلیهی بنزینی است. اما تقاضای پیک برق مصرفی، ممکن است باعث اوج بار بزرگ و نامطلوب در شبکههای برق شود. خوشبختانه وسایل نقلیهی الکتریکی میتوانند به طور انعطاف پذیر، با زمانبندی شارژ و دشارژ هماهنگ شوند و این نیازمند الگوریتمهای بهینهی شارژ و دشارژ هوشمند و زمانبندی تخلیه میباشد. در این مقاله، مدل ریاضی از نوع برنامهریزی خطی صحیح آمیخته برای زمانبندی شارژ و دشارژ وسایل نقلیهی الکتریکی در شبکههای هوشمند برق را بررسی کرده و مدل مربوطه را با استفاده از الگوریتم دقیق تجزیه بندرز و روش تجزیه بندرز با برشهای بهینه-پارتو حل خواهیم کرد. نهایتا با نتایج عددی کارایی مدل و الگوریتمهای پیشنهادی را بررسی خواهیم کرد.
پوریا مالکی نژاد، سید حیدر میرفخرالدینی، علی مروتی شریف آبادی، سید محمود زنجیرچی،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۳ )
چکیده
امروزه کمبود منابع طبیعی در تمامی نقاط جهان و آلودگی بالای ناشی از زباله های مختلف تولیدی سبب ایجاد مفاهیم بازیافت گردیده است تا ضمن استفاده مجدد از زباله های تولیدی گذشته، آلودگی ناشی از دفع زباله ها را کاهش داده و از منابع طبیعی استفاده نمایند. زنجیره تامین حلقه بسته سعی دارد تا با ایجاد یک ساختار روند انجام بازیافت و استفاده مجدد را تسهیل نماید. هدف از انجام این پژوهش، استفاده از ابعاد موثر و اثرگذار بر زنجیره تامین حلقه بسته است تا با استفاده از آن به طراحی مدلی در جهت استقرار زنجیره تامین حلقه بسته در صنایع کاغذسازی کشور اقدام گردد. به منظور انجام پژوهش حاضر در ابتدا به شناسایی ابعاد اثرگذار در استقرار مناسب زنجیره تامین حلقه بسته با استفاده از مطالعه پیشینه پژوهش پرداخته شد. در ادامه و به منظور ایجاد یک ساختار برای استقرار زنجیره تامین حلقه بسته در صنعت کاغذسازی ایران، از تکنیک مدلسازی ساختاری تفسیری استفاده گردیده است. مدل ساختاریافته بهدست آمده در این بخش به منظور برازش مورد آزمون از طریق تکنیک معادلات ساختاری با کاربرد نرمافزار Smartpls۳ قرار گرفت. جامعه آماری پژوهش حاضر را در بخش طراحی مدل تعداد ۱۳ تن از خبرگان صنایع کاغذسازی کشور و در بخش برازش مدل تعداد ۲۰۰ تن از مدیران، خبرگان و کارکنان شاغل در صنایع کاغذ کشور تشکیل دادند. نتایج پژوهش نشان از قرارگیری ۸ بعد اصلی پژوهش در ۵ سطح کلی دارد. همچنین بر اساس یافته های پژوهش عامل طراحی سیستم مدیریت اطلاعات جامع در زنجیره صنایع کاغذ کشور نقشی کلیدی در استقرار زنجیره تامین حلقه بسته دارد.